Pixabay
Wat is Fair Trade?

Fair Trade of eerlijke handel is een systeem om het lot van miljoenen kleine benadeelde producenten, vaak uit het Zuiden, te verbeteren. Eén van de belangrijkste principes van fair trade is dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Die prijs dekt de productiekosten met een marge voor investeringen.

Eerlijke handel garandeert daarnaast goede handelsvoorwaarden, respect voor de rechten van de werknemer en het milieu en een betere markttoegang. Er is een uitgebreid aanbod aan voedingsproducten waaronder koffie/ thee/ rijst, een gevarieerd assortiment aan artisanale producten en nieuwigheden als cosmetica, textiel en juwelen. Je herkent ze aan het fair trade label en ze zijn te vinden in kleine gespecialiseerde Oxfam-Wereldwinkels - 200 in Vlaanderen - en in allerhande grootwarenhuizen. De laatste jaren wordt er in de fair trade sector nagedacht over eerlijke handel voor Belgische en Europese producten.

Waarom Week van de Fair Trade?

De 21ste editie van de Week van de Fair Trade vindt plaats van 5 tot 15 oktober 2022. Tien dagen lang zet men fair trade in de kijker in het hele land met een waaier aan activiteiten zoals koffiekletsen in de wereldwinkel en er genieten van promoties. Het doel is mensen informeren rond eerlijke handel en hen motiveren om voor fair trade te kiezen. Sinds fair trade zijn intrede deed in de elektronica, maken kritische Europese consumenten zich zorgen over de werkomstandigheden en de milieuproblematiek bij de productie van consumentenelektronica. Ze pleiten voor een importverbod op producten die onder slechte omstandigheden geproduceerd worden. Ze willen dat bedrijven een einde maken aan grootschalige kinderarbeid en mensonterende omstandigheden in de mijnen waar metaal wordt gedolven om toestellen te produceren die ons toegang geven tot de virtuele wereld. Een alternatief is ethisch verantwoorde smartphones kopen zoals Fairphones, ze laten herstellen of binnenbrengen om te recycleren.  

Dendermonde: Fair Trade Gemeente.

Dendermonde mocht in 2019 de titel van Fair Trade Gemeente ontvangen. Deze titel geeft aan dat het lokaal bestuur en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van willen maken. Zo voorziet het Stadsbestuur een kleine subsidie om de Oxfam-Wereldwinkel op de Oude Vest draaiend te houden. Deze wereldwinkel wordt opengehouden door een twintigtal vrijwilligers die naast verkoop ook actie voeren voor eerlijke handel en vorming geven aan scholen. Wereldwinkels maken weinig winst omdat ze soms het driedubbele betalen aan de kleine producent, in tegenstelling tot de multinationals die zo weinig mogelijk willen betalen om zoveel mogelijk winst te maken. Maar het leven verbeteren van de mensen die ons voedsel produceren is meer waard dan hoge winst!

Agnes De Mulder

Zoeken

Dekenaal nieuws