Catechese
Op weg naar het Vormsel - de Derde TOVdag: een vurige ontmoeting.

Op zaterdag 2 december zijn alle vormelingen uitgenodigd op de derde TOV-dag, die in het teken staat van Advent, licht en vuur. ’s Anderendaags is het immers de eerste zondag van de Advent.

Welkom en zingen

Jan verwelkomt de vormelingen en geeft de nodige informatie over het verloop en de inhoud van deze TOV-dag. Fien leest en bespreekt het evangelie dat die avond in de viering zal beluisterd worden.’ Weest waakzaam want je weet niet wanneer de heer van het huis komt!’ Dit is de boodschap op de eerste adventszondag. De vertaling naar de leefwereld van 11-12 jarigen is niet eenvoudig, maar lukt aardig.

Onmiddellijk daarna is het de beurt aan Mita die, onder orgelbegeleiding door Luc, de liederen voor de slotviering nog even opfrist. Nadien wordt al de basis gelegd voor het aanleren van nieuwe liedjes. Ons repertorium groeit. En we hebben het reeds vermeld en de vormelingen zullen in de slotviering daarvoor een applausje krijgen: deze groep zingt graag en goed. Daarna bieden we de kinderen vier werkwinkels aan.

Kaarsen gieten

In de eerste werkwinkel worden kaarsen gegoten. Jan en Fien zorgen ervoor dat de kinderen elk twee kaarsen in glazen potjes kunnen gieten. Deze kaarsen worden, tijdens de viering voor de geloofsvrienden eind januari, aan hun dooppeter en doopmeter overhandigd. Daarom schrijven de vormelingen ook een boodschap op hun glazen potjes. Ze mogen deze vrij kiezen, maar als het niet lukt kunnen ze zich laten inspireren door tekstjes die ter beschikking zijn. We zijn er zeker van: peters en meters zullen smelten. Wat hopelijk niet zal kunnen gezegd worden van de kaarsjes.

Een waarde(n)vol leven

In een tweede werkwinkel wordt gewerkt rond waarden. Deze vrij moeilijke opdracht wordt in goede banen geleid door Hendrik. De vormelingen denken na over de betekenis van de waarden die ze voor zichzelf belangrijk vinden en vooral hoe zij deze kunnen waar maken. Op het einde wordt op een papiertje genoteerd bij welke waarden de kinderen volgens zichzelf af en toe tekort schoten. Dit briefje kunnen ze op het einde van de werkwinkel in het vuur gooien. Zo zijn de vormelingen klaar voor een nieuw begin.

Vuur hier en in de bijbel

In de derde werkwinkel gaat Alexandra samen met de vormelingen op zoek naar de letterlijke en symbolische betekenis van  vuur. Dit gebeurt met spreekwoorden en zegswijzen rond vuur. Het thema wordt ook expliciet vertaald naar de leefwereld van de vormelingen. Tenslotte kijken we naar een fragment uit de film 'De prins van Egypte', een verhaal dat draait rond het vuur dat niet verteert. In dit verhaal ontdekken we een van de voornaamste eigenschappen van God: Hij zal er altijd zijn.

Op een achtergrond projecteren

De vierde werkwinkel draait rond het beeldje dat ze op de eerste dag van zichzelf maakten. Een persoon - lees: beeldje – staat nooit los van de omgeving, benadrukt Lut. Daarom moeten de vormelingen zorgen dat ook hún beeldje tegen een achtergrond kan geprojecteerd worden. En deze verduidelijkt waar de kinderen zich zelf goed voelen. De resultaten kan je bekijken in de kast met de beeldjes in de catechesehoek achteraan in de kerk. Ze zullen na het Vormsel samen met het beeldje meegegeven worden aan de kinderen..

Tussendoor geniet iedereen van een tijdsgebonden vieruurtje. De Sint was immers al bij Christine langs geweest. Niet voor haar, stond op het briefje, maar voor de vormelingen.

De symbolen van de adventskrans

Op het eerste weekend van de Advent kan de adventskrans natuurlijk niet ontbreken. Maar je kan geen adventskrans maken zonder eerst een duiding van de symboliek die er in schuilt. Deze veelzijdige symboliek wordt verduidelijkt aan de hand van een filmpje. De Germanen, de kerstening na Jezus, de kerststal van Franciscus van Assisi, de vorm, de kleuren en alle andere elementen passeren de revue.

Hierbij aansluitend maken de vormelingen zelf hun adventskrans. Gelukkig kunnen we rekenen op een aantal ouders en sympathisanten om te helpen. Dit stimuleert de vormelingen enorm. Bedankt daarvoor. De krans en de kaarsen worden aangeboden. Groen en versiering moeten de vormelingen zelf meebrengen. En er is genoeg voor iedereen. De rest van het groen gaat naar De Brug in het Woonzorgcentrum. Zij kunnen dit gebruiken voor hun activiteit rond de Advent. De vormelingen leveren juweeltjes af met veel persoonlijke toetsen. Zij krijgen de opdracht om thuis voor de krans een perfecte plaats te zoeken en zeker de veiligheid in acht te nemen.

Slotviering

Na de picknick sluiten we voor het slot zoals elke keer aan bij de wekelijkse zaterdagavondviering. De ouders , broers, zussen, opa’s en oma’s zijn natuurlijk uitgenodigd. En deze keer is er extra volk aanwezig. De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia luistert de viering op ter gelegenheid van de herdenking van de overleden leden. De vormelingen zijn onder de indruk. Hoe kan het ook anders? Meer dan dertig muzikanten geven het beste van zichzelf. Samen met de wekelijkse zaterdagavondkerkgangers vieren we de start van de advent. De eerste kaars wordt door een vormeling-misdienaar aangestoken. Tijdens de viering wordt ook een jongvolwassene opgenomen in de Kerk. Pastoor Jo spreekt de gebruikelijke zegeningen uit en overhandigt haar een bijbel. Zij zal gedoopt worden in de Paasviering. De vormelingen en catechisten nemen deze keer een beperkter deel van de teksten voor hun rekening en zingen enkele aangeleerde liederen. Bij de vredeswens krijgen zij de kans om hun aanwezige familie persoonlijk een vredesboodschap te geven. De kinderen reageren enthousiast op de uitnodiging.  

Soep op de stoep

Om de TOV-dag af te ronden organiseren we nog een beperkte ‘Soep op de stoep’ in het kader van Welzijnszorg. Dit in afwachting dat de Landelijke Gilde (in afspraak)  hun traditie die door corona   onderbroken werd, volgend jaar opnieuw opneemt. Het is een kwestie van – deze keer – de soep warm te houden. Het resultaat is eerder beperkt. Omdat de viering langer duurt dan anders gaan veel ouders en vormelingen onmiddellijk naar huis. Maar wel niet voordat ze hun adventskrans en kaarsen meegenomen hebben. De leden van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia haasten zich, nadat ze de instrumenten opgeruimd hebben, naar het Gildenhuis voor het vervolg van hun programma. De opbrengst bedraagt 100 euro.

Evaluatie

We zijn ervan overtuigd dat de kinderen hun ouders ’s avonds verteld hebben over de fijne momenten die ze konden beleven op de derde TOV-dag. Hierbij zal zeker ook de adventskrans en de plaats in huis aandacht krijgen. Een buitenstaander zal wellicht uit dit verslag kunnen opmaken dat ook de begeleidende catechisten tevreden waren.

Uitnodiging TOV-dag 4 – Herderzingen

Op het einde van de viering worden de kinderen door Christine uitgenodigd voor de vierde TOV-dag met als thema: ik leef niet voor mezelf alleen. Deze vindt plaats op vrijdag 5 januari 2024. Het hoogtepunt is het 'driekoningenzingen' in  WZC St. Antonius en enkele straten van onze parochie ten voordele van de Blijdorp. De vormelingen krijgen meer informatie op de dag zelf.

 

Christine, Lut, Greetje, Hendrik, Jan, Alexandra, Fien, Lotte, Lisa, pastoor Jo en Hugo (verslag)

Zoeken

Dekenaal nieuws