De Samana-kern van Sint-Gillis , foto© Rita Huyck

De Samana-kern van Sint-Gillis © Rita Huyck
(De Samana-kern van Sint-Gillis , foto© Rita Huyck)
Samana is een vereniging van én voor mensen met een chronische ziekte of zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. Samen kan je meer dan alleen.
Samana is vooral tijd maken voor een ander. Dat is vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend. Iedereen heeft het druk, is gehaast. Als vrijwilliger kunnen wij nog tijd maken voor zieke mensen.


Samana wil de komende jaren zeer sterk inzetten op doorbreken van eenzaamheid, door op een nieuwe manier ‘present’ te zijn. Wij vertrekken steeds vanuit de ervaring van mensen en geven deze ook door aan anderen. Wij komen op voor de belangen van mensen met een chronische ziekte en van mantelzorgers. Wij maken werk van onze naamsbekendheid, zodat meer mensen ons kennen en de weg naar ons vinden. Want samen staan we sterk.

Ziek zijn werpt drempels op om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. De uitdaging voor Samana ligt erin dat dit door de samenleving erkend wordt. Tegelijk willen we mensen krachtig maken en deze krachten bundelen opdat zij de drempels kunnen overwinnen.

Niet alleen ziek zijn doet iets met mensen, ook zorgbehoevend oud worden zet druk op de kwaliteit van leven. Samana wil dat iedereen warm omringd ouder kan worden. Daartoe zet ze in op warme, zorgzame buurten en wil ze binnen de vermaatschappelijking van de zorg dit mee helpen faciliteren. Samana wil iedereen ondersteunen zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen en deelnemen aan het sociaal leven. Samana ondersteunt mantelzorgers zodat ze hun draagkracht kunnen balanceren en vergroten of kunnen loslaten als het moet.

Samana Sint-Gillis voorziet praktisch iedere maand een activiteit, zodat de zieken en vooral eenzame ouderen ook de weg nog eens vinden om samen te genieten, gelijk op welke manier. Onze vrijwilligers staan klaar om te helpen waar het nodig is.

Iedereen – zieke - eenzame en oudere kan aansluiten bij onze groep: IEDEREEN IS BIJ ONS WELKOM en we doen het nodige zodat mensen die minder mobiel – oud of ziek zijn zeker ook kunnen komen genieten.

Indien jullie zich geroepen voelen om aan te sluiten bij Samana Sint-Gillis geef dan gerust een seintje aan een van onze kernleden of aan Maria Vermeir, gsm 0499 98 32 98 – we nemen dan zo vlug mogelijk contact met jullie op en doen zeker het nodige.

De activiteiten van Samana Sint-Gillis hebben iedere maand plaats en dit onder de vorm van gezellig samenzijn met de nodige ontspanning. Eveneens organiseren wij 2 X per jaar een dagreis, waar we uiteraard ook het nodige voorzien voor de minder mobiele personen (liftbussen – rolwagens enz …)

Bij de activiteiten gaan we eveneens personen ophalen met eigen wagens of eventueel ook met de liftbus zodat niemand in de kou hoeft te blijven staan en zo kan deelnemen aan de geplande activiteiten.

We doen ook verschillende activiteiten om onze werking te blijven ondersteunen en dit onder de vorm van de jaarlijkse pannenkoekenbak, verkoop van truffels en nu recent een spaghettifestijn.

Maria Vermeir

Nvdr: Dankjewel Maria en alle vrijwilligers van Samana voor jullie voortdurende, niet aflatende inzet voor wie zo gemakkelijk vergeten worden in onze maatschappij.

 

Zoeken

Dekenaal nieuws