Vlag Oekraïne
De Belgische bisschoppen zijn diep getroffen door wat de Oekraïense bevolking meemaakt. Ze roepen de christenen van ons land op om maximaal solidair te zijn.

Dat kan eerst en vooral via Caritas, een NGO gemandateerd door de bisschoppen. Caritas staat voor professionele hulp en een financieel zekere structuur. Caritas is lid van het 12-12 Consortium.

Steun Caritas
Medewerkers en vrijwilligers van Caritas Oekraïne verstrekken voedsel en medische hulp, organiseren psychologische bijstand en zetten tijdelijke opvangplaatsen op waar slachtoffers bescherming kunnen krijgen.
Steunen kan op het nummer BE88 0000 0000 4141 onder vermelding van "4150 Oekraïne". Stortingen zijn aftrekbaar van de belastingen. Meer info op www.caritasinternational.be

Eerste opvang van vluchtelingen
De bisschoppen roepen ook op zich aan te sluiten bij overheidsinitiatieven die de eerste opvang van vluchtelingen organiseren. De federale autoriteiten hebben de website www.info-ukraine.be gelanceerd. Die centraliseert alle nuttige informatie: over de situatie in Oekraïne, de gevolgen ervan voor ons land en hoe vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Er is ook een infonummer: 02 488 88 88.
Al wie daarvoor de mogelijkheden heeft, wordt uitgenodigd om als gastgezin op te treden, vooral voor moeders met kinderen en voor ouderen. Religieuze gemeenschappen en parochies worden opgeroepen hetzelfde te doen. Zij kunnen ook zorgen voor ontmoetingsplaatsen, voor maaltijden of het helpen bij het verstrekken ervan.

Gebed
De bisschoppen nodigen ook uit tot intens gebed voor de vrede.
Op zondag 13 maart om 17 uur heeft in de kathedraal van Brussel een drietalige vredesmis plaats. Die wordt voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel, samen met de Apostolisch Nuntius, Mgr. Coppola en Mgr Lonchyna, apostolisch administrator van de Eparchie van Vladimir de Grote voor de Oekraïners van de byzantijnse ritus in Frankrijk. Oekraïense koren zorgen voor muzikale ondersteuning.

De bisschoppen van ons land danken allen die zich inzetten in deze nieuwe grote humanitaire crisis.

 

Zoeken

Dekenaal nieuws