Bevrijding 1944
Zaterdag 17 juni gedenken we de 104de verjaardag van de Nationale Strijderbond van België met enkele plechtigheden in onze stad . In het bijzonder willen we de Britse bevrijders gedenken die onze stad en het Land van Dendermonde bevrijdden op 4 september 1944.

Een quizvraag: werd het Belgische parlement ooit bestormd?

Ja! In 1920, door boze oud-strijders die hun rechten kwamen verdedigen, evenals deze van de vele weduwen en wezen die achterbleven. Ze namen geen genoegen met een eenvoudige terugkeer naar hun vooroorlogse bestaan. Ze waren ervan overtuigd dat ze vanwege hun oorlogsinspanningen erkenning van de samenleving en van het beleid verdienden. Als overlevenden voelden de oud-strijders ook een morele verplichting ten aanzien van hun gevallen kameraden en hun families.

De Nationale Strijdersbond van België werd opgericht in februari 1919 te Brussel. De vereniging heeft tot doel:  buiten alle politieke-, taal- en godsdienstige strekking het verdedigen van de rechten van oud-strijders en gelijkgestelden, evenals hulde brengen aan de nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers van de twee wereldoorlogen.

 

Ieder jaar gedenken we deze verjaardag met de Dag van de Vaandeldragers. Het vaandel is hét symbool van iedere afdeling. 

 

Martelaarstad

In september 1914 raakte Dendermonde bijna volledig verwoest na brandstichting door het Duitse leger. Pas gedeeltelijk hersteld van de gruwel van de Eerste Wereldoorlog, werd Dendermonde in de vooravond van 10 mei 1940 opnieuw aangevallen, dit keer door 23 Duitse jachtbommenwerpers. Het strategisch belangrijke knooppunt aan Dender en Schelde mocht het weer ontgelden, met 15 burgerdoden tot gevolg. Vier jaren van bezetting en ontbering troffen een groot deel van de bevolking. Met de Nationale dag van de Vaandeldragers NSB in Dendermonde tonen wij ons respect en onze erkentelijkheid voor diegenen die vochten voor onze vrijheid. In het bijzonder willen we de Britse bevrijders gedenken die vrede brachten in het Land van Dendermonde.

 

Gedenken we dankbaar

De optocht van de vaandeldragers start aan het stadspark Stationstraat om 13.30 uur.

Een eerste plechtigheid vindt plaats op het Heldenplein, met neerlegging van bloemen aan het oorlogsmonument.

Daarna gaat de stoet richting Grote Markt.

Daar volgt de zegening van de vaandels door Deken Jo Mattheys.

Na een muzikaal intermezzo volgen toespraken van

- Dhr. Piet Buyse, burgemeester van de stad Dendermonde

- Kolonel Stafbrevethouder Herman Hendrickx, provinciecommandant Oost-Vlaanderen

- Dhr. Leon De Turck, Nationaal voorzitter NSB-FNC

 

Dan volgt een herdenkingsmoment voor de Britse bevrijders die op 4 september 1944 Dendermonde bevrijdden. Op de gedenkplaat staat een zeldzame foto.

Het is immers één van de weinige foto’s van het 5e Bataljon East Yorkshire van de Britse 50e Infanteriedivisie aan het stadhuis te Dendermonde op de memorabele 4e september 1944.

Naast deze foto zullen ook de emblemen van de verschillende divisies die de Stad en het Land van Dendermonde bevrijdden er op staan.

 

De plechtigheid wordt afgesloten met het défilé van de vaandeldragers.

 

Van harte uitgenodigd

We nodigen u graag uit om deel te nemen aan deze ingetogen plechtigheid. In het bijzonder de families van oud-strijders. Het is om hen te eren dat we deze dag in onze stad organiseren.

De plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door een Muziekkorps bestaande uit leden van de Koninklijke Muziekkapel van de Brandweer Dendermonde en de Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Grembergen. De Silver Thistle Pipes & Drums zorgen ook voor enkele mooie muziekstukken.

 

Wil je lid worden van NSB? Voor 15 euro ben je lid en ontvang je het Strijdersblad met alle info over de vele activiteiten van NSB afdelingen over heel het land.

Rekeningnummer: BE36 0882 8976 7081.

 

 

Luc Dilewyns

Voorzitter Gewest Dendermonde

Zoeken

Dekenaal nieuws