Catechese
26 november, catechese voor vormelingen.

Het zijn donkere dagen, triest, koud zelfs de natuur lijkt in rouw. In de periode voor Kerst, de Advent, denken we heel speciaal aan al de mensen bij ons die het moeilijk hebben om rond te komen, om ‘normaal’ te kunnen leven, zeg maar ‘overleven’.

In ons catechesemoment kregen we de kans om Mw. Rita De Vis aan het woord te laten over de werking van De Tondeldoos, een vrijwilligersorganisatie die zich ontfermt over  gezinnen die in armoede leven, en hierdoor op diverse vlakken worden uitgesloten. Volgend jaar bestaat De Tondeldoos 20 jaar: vele jaren van onuitputtelijke inzet met een groot hart voor mensen in armoede.

Ze vertelde dat in Dendermonde centrum 1 op 5 kinderen in kansarmoede leven en dat sommige leerlingen met een lege brooddoos naar school komen. Haar getuigenis maakte ons allen stil. Ze sprak over Timothy een jongen met voetbaltalent maar bij een club aansluiten kost geld, de voetbaloutfit eveneens, de verplaatsing naar de match moet je er ook nog bijrekenen. En als je dan opgroeit in een gezin waar men maandelijks het moeilijk heeft om je huishuur te betalen, dan hebben we het nog niet eens over die andere vaste kosten ( water, elektriciteit, verwarming, eten…) Hoe zou jij je voelen, beste kinderen, dat je nooit een vriend of vriendin uit je klas kan uitnodigen omdat je beschaamd bent dat men zou zien hoe jij elke dag moet leven? Je hebt geen wifi, maar je hebt een klasopdracht meegekregen… Je kan naar de bib maar je moet hiervoor de bus nemen…Beeld je eens in: 1 september, de start van een nieuw schooljaar. Je moet met lede ogen aanhoren hoe de vakantie was bij je klasgenoten: een tsunami van diverse verhalen, maar jij kan enkel zwijgen en hopen dat ze jou niets vragen…Dit doet pijn! 

De Tondeldoos springt bij: willen mensen in kansarmoede laten aanvoelen dat ze er niet alleen voor staan. Noodhulp bieden bij studie, aankoop boeken, betalen schoolfacturen schept meer ademruimte en vergroot de slaagkansen. Soms organiseren ze een bijeenkomst waar ouders en kinderen, die in hetzelfde schuitje zitten, elkaar beluisteren en steunen. De omhaling tijdens de eucharistie gaat integraal naar VZW De Tondeldoos, waarvoor hartelijk dank. We wensen Mw. De Vis en de 50 vrijwilligers nog heel veel enthousiasme want hun inzet doet wonderen. Het verwarmt het hart van mensen en laat hen heel nabij ervaren dat God Liefde.

Wie zo meewerkt aan Gods Droom plant het kleine zaadje van hoop waardoor mensen kunnen en mogen ervaren dat ze ook ‘iemand’ zijn. Prachtwerk! Het ga jullie goed!

Ph.Tas, Catechist

Catechese

Zoeken

Dekenaal nieuws