St Gillis Binnen
Kerstmis vieren…

Nog enkele dagen en dan sluiten we opnieuw een jaar af… de tijd vliegt! We vieren straks Kerstmis. Dat merken we in deze tijd bijzonder in de straten die werden ‘overspannen’ met – al dan niet lichtgevende – ‘kerstkrullen’ en andere ornamenten. De etalages zijn versierd in tinten van groen en rood, zilver en goud; als de winkelier het tenminste bij het traditionele houdt. Ook de Kerstsfeer is onderworpen aan wisselende tendensen, die worden vertaald in allerlei kleurtjes van pastel tot hevig… Het ene resultaat is al mooier dan het andere. Maar… degustibus et coloribus… over smaken en kleuren kan niet worden getwist. Gelukkig maar…

Een mens geboren…

Wie vandaag nog de tijd vindt om het oppervlakkige vernislaagje van een romantische Kerst weg te krabben, voelt vanuit de onderbuik dat het feest van Kerstmis, hier bij ons, nog meer betekent dan de ‘commercie’ die errond wordt geweven! Het eens zo Katholieke Vlaanderen laat ons hier een rijke traditie na. In onze Kerstallen staat nog steeds tussen moeder Maria en Jozef een kribbe met daarin een kindje. Onze kinderen, klein- en achterkleinkinderen weten doorgaans dat dit kindje Jezus heet, dat hij een goed mens was die voor vrede, verdraagzaamheid en liefde stond. Vandaag wordt dit in het christelijk middenveld omschreven als ‘de waarden waar wij voor staan…’.

Gods liefde onder ons…

In de kerk krijgt Jezus nog een diepere betekenis: hij is Gods mens geworden Liefde! God komt tussen de mensen wonen en leeft mee! Wij mogen alles met Hem delen: onze zorgen en verdriet, onze vreugde en plezier… al wat menselijk is. Wie vanuit het Kerstverhaal met Jezus vriendschap kan sluiten, die staat nooit meer alleen. Dat is het Kerstverhaal in een notendop waarbij de inhoud de zuivere waardenbeleving ruim overstijgt! Kerstmis is voor gelovige kerkmensen zo’n belangrijk feest dat het een doorleefde voorbereiding vraagt tijdens de Advent! Het stemt me blij dat bepaalde winkelketens met een adventskalender op de proppen kwamen. Zij boden de voorbije weken een gelegenheid om dit begrip opnieuw onder de aandacht te brengen. In de liturgie hebben wij aan de adventstijd bijzondere aandacht besteed.

Liefde delen…

de Advent-en Kerst vormen samen een tijd van meer toeleg op het gebed en de zorg voor onze naaste. De sfeer die gepaard gaat met wat kouder weer, lange avonden waarbij het snel donker wordt, nodigen bijzonder in de kersttijd uit, om het in huis gezellig te maken. Meteen een gelegenheid om, in een letterlijke en figuurlijke warme omgeving, enkele gasten uit te nodigen. Samen praten en iets eten doorbreken eenzaamheid en gemis. Vooral mensen die een geliefde, een ouder of kind verloren, hebben het in deze dagen vaak extra moeilijk. Laten wij hen niet vergeten. Ruimer hadden en hebben we de gelegenheid een mooie geste te stellen door samen solidair tegen armoede te strijden.  Met de vormselcatechese deden we een dikke duit in het zakje van de Tondeldoos. Heel veel dank daarvoor!

Een wens…

Er werd in onze geloofsgemeenschappen het voorbije jaar veel werk geleverd. Komend jaar worden er verdere  stappen gezet in de ‘uitrol’ van het kerkenbeleidsplan. Niet altijd even eenvoudig om te brengen, noch om te aanvaarden. Met de blik vooruit worden we uitgedaagd om samen kerk te vormen. En… daar gaan we voor, dat is de opdracht van elke gedoopte. Mensen die hier willen mee-denken en mee-doen wekken gevoelens van dankbaarheid en geluk. Dàt geluk wordt jullie van harte toegewenst! Moge 2023 een mooi jaar worden met veel menselijke warmte en zegen van ‘hierboven’. Die zegen wordt ons aangezegd door het kind in de kribbe…

Immanuel, God met ons.

ZALIG KERSTTIJD EN EEN VOORSPOEDIG NIEUWJAAR 2023

Deken Jo

Kerst OLV

Zoeken

Dekenaal nieuws