VIERDE ZONDAG VAN DE ADVENT  Verbind je met Christus
Advent is wachten op de Heer, uitkijken naar zijn komst in ons midden. De vraag is: waar mag Hij bij ons komen? In ons hart, in ons leven, in onze samenleving? In de lezingen van deze vierde zondag van de advent wordt ons gezegd: ‘Sta open voor het teken dat God ons geeft’. Laat ons waakzaam zijn! Het evangelie schenkt ons een voorbeeld van geloofsbeleving. Maria en Jozef, eenvoudige mensen van Nazareth maar met een diep geloof, geven ruimte aan God, ze aanvaarden wat Hij hun vraagt. De kern van het verhaal is: ‘God grijpt in in het leven van een mens’.

Er zijn dingen die ons leven overstijgen en die wij nu eenmaal moeten aanvaarden. Dat is een enorme uitdaging voor onze tijd waarin wij alles onder controle willen hebben en in onze greep. Wij worden daarbij uitgenodigd om de woorden van Maria in onze mond te nemen: ‘Mij geschiede naar uw Woord’. Daarbij moet onze ingesteldheid er niet een zijn van zo maar alles ondergaan. Wij kunnen ook actief op zoek gaan naar Gods bedoelingen, naar wat Hij in de gegeven situatie van ons verwacht. Als een eenvoudig kind is Hij onder ons gekomen met de uitnodiging om met dezelfde eenvoud, goedheid en vrede te brengen aan alle mensen die wij ontmoeten. God komt tot ons in de figuur van Jezus en maakt ons duidelijk waar het voor ons mensen op aan komt … dat wij met Hem zijn droom over mens en wereld waar maken. Het betekent tevens dat wij God leren zien in elke mens die wij ontmoeten. Het is dus een vraag ons te bezinnen over de kijk die wij hebben over de anderen, in het bijzonder de kleinen en zwakken. De mensen aan de rand van de samenleving en allen waarnaar niemand nog omziet. Met andere woorden, Gods liefde wordt vandaag zichtbaar door onze inzet en onze zorg voor anderen. Zoals wij uitzien naar de geboorte van Jezus, een kwetsbaar kind, zijn we geroepen om uit te kijken naar kwetsbare mensen in onze omgeving. God komt onder ons in elke mens waarmee we ons verbinden.
Zondag steken wij de vierde kaars aan op weg naar Kerstmis. De kaars die ons uitnodigt om ons hart te openen en ons te verbinden met Jezus. Geef dat wij hartelijk en waakzaam blijven en oog hebben voor wie ons nodig heeft. Zo maken wij vandaag Zijn vrede en liefde voor mensen tastbaar.

Pastoor Paul
 

Zoeken

Dekenaal nieuws