Onze opdracht
Allen die ooit eens meehielpen aan de druivenpluk begrijpen de parabel van de Heer en zijn trouwe en ontrouwe wijnbouwers. Ze zien in deze parabel het wonder dat de zon, die warmte en dus heerlijk leven brengt, op deze aarde schijnt. Hoe de vruchten groeien en rijpen en levensvreugde brengen in heerlijke sappen en wijnen. Reeds in Jezus’ tijd was de wijngaard een symbool van het rijk dat God wenst voor zijn volk, en van het vreugdevolle leven dat Hij ons schenken wil. Maar ’t wordt ons niet in de schoot geworpen. Aan de hand van diverse vertellingen wil Jezus ons duidelijk maken dat wij er ons samen moeten voor inzetten. Dat wij samen met Hem zijn droom kunnen waar maken. Want het kan ook wel eens dramatisch aflopen. De parabel van vandaag toont ons aan wat er gebeurt als de wijnbouwers vergeten dat het leven een goddelijk geschenk is en alleen maar aan zichzelf denken. Dus God vergeten of verwensen.

Wij zijn die wijnbouwers en het is onze opdracht om goede vruchten voort te brengen die leven geven. God heeft ons daartoe zijn wereld en zijn liefde toevertrouwd. Het is onze zending dat wij van dit leven iets moois maken en goede vruchten van liefde en gerechtigheid, vrede en goedheid voortbrengen.

 

Er zijn doorheen de tijden steeds mensen geweest die Gods bedoelingen hebben ontkend. Die de stroom van zijn liefde hebben onderbroken. Die in zijn wijngaard alleen maar met zichzelf en eigen profijten en voordelen bezig waren. Die hun eigen macht en aanzien voorop hebben gesteld en anderen hebben benadeeld in plaats van gelukkig te maken. Er zijn in alle tijden mensen geweest die God hebben ontkend, die zichzelf tot God hebben gemaakt en vele medemensen hebben gemanipuleerd en op het verkeerde spoor hebben gezet, mensen hebben gedrogeerd en misbruikt. Die er een consumptie-industrie hebben van gemaakt om zich te verrijken op de kap van de eenvoudigen. Het is het drama van kerk en wereld die teveel bezig waren met zichzelf en weinig of geen aandacht had voor de opdracht om van Gods wijngaard, zijn wereld een vreugdevolle oase te maken voor iedereen.

Wij leven vandaag in een zwaar getekende wereld. Als gelovigen weten we ons echter door God geroepen om er terug een bloeiende wijngaard van te maken waar het sap van Gods Liefde vloeien mag. Mogen wij ons hart openen voor die Liefde die in staat is om de hardheid van het bestaan om te vormen tot die oase van levensvreugde waar God en mens van dromen. Dat vertaalt zich in de liefde van het gezin, de dienstbaarheid van zovele vrijwilligers voor wie nood kent en zich belangeloos voor anderen inzetten. In allen die het ideaal van Liefde concreet maken in het leven van elke dag. Zij zijn vruchtbaar in Gods wijngaard van Liefde!

Paul De Craene

Zoeken

Dekenaal nieuws