17 10
De stijgende woonkosten, de stijgende energiekosten, de stijgende levenskosten nemen een steeds grotere hap uit ieders budget. Mensen bouwen schulden op om (voorschotfacturen) te kunnen afbetalen. Dit is geen scenario uit een slechte B-film, maar een dagdagelijkse realiteit voor heel veel mensen, ook binnen Dendermonde en haar deelgemeenten. Het Netwerk tegen Armoede drukt het zo uit: “Vlaanderen kampt met een wooncrisis. 180.000 gezinnen wachten op een sociale woning, vaak al jaren lang. Het woonbeleid faalt. Het is tijd voor actie en oplossingen die echt werken: meer en betere sociale woningen en een woonbeleid dat de kwaliteit en de betaalbaarheid van private huurwoningen verbetert. Maak het mee tijdens de acties van onze 57 verenigingen op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober.” “Zonder honger naar bed” zorgt dan weer in Dendermonde dat mensen, die voedseloverschotten hebben, deze kunnen bezorgen aan wie te weinig heeft.

"Ik heb honger”

Kent u de fase uit Daens nog, wanneer pastoor Daens vanop de preekstoel de roep van zijn arme parochianen herhaalt en uitschreeuwt: “Hoort u niet, dat ze roepen, ik heb honger?” We gaan wel met zijn allen naar de musical kijken, maar vergeten misschien dat die realiteit op vandaag ook nog bestaat. De Facebookgroep ‘Zonder honger naar bed – Dendermonde’ omschrijft het als volgt: “Dit is een groep waarin mensen van Dendermonde (en deelgemeenten) mensen uit Dendermonde helpen. Helaas gaan er dagelijks veel mensen met honger naar bed. Vele van hen leven onder de armoedegrens of net erboven, terwijl aan de andere kant bij mensen weer heel veel eten wordt weggegooid. Op andere plaatsen is dit initiatief al gestart en ik las dit en vond dit zo mooi dat ik dacht dan moet dit hier in Dendermonde toch ook lukken?! Helpen jullie mee? Dus heb je na het ontbijt, lunch of avondeten nog eten over? Of heb je een extra portie gemaakt ? Groente of fruit extra ?! Of wil je een cake bakken voor een kindje dat jarig is en de ouders dit niet kunnen bekostigen om te trakteren. Noem maar op. Plaats dan hier een berichtje en wie weet wie je ermee kunt helpen?!” Voor alle duidelijkheid: dit is 2022, niet de tijd van Daens.

Dak boven het hoofd

Thema dit jaar voor de Dag tegen Armoede is in Vlaanderen ‘wonen’. Nog steeds is er een absolute nood aan (sociale) woningen of appartementen. Volgens de initiatiefnemers wachten in Vlaanderen 180.000 gezinnen, vaak al jaren, op een sociale woning. Het Netwerk tegen Armoede vraagt daarom het bouwritme te verhogen en woonmaatschappijen te stimuleren om verder en meer in te huren op de privéhuurmarkt. Bij het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) lezen we: “1 op 5 kinderen in België dreigt in kansarmoede verzeild te geraken. 1 op 6 Belgen heeft onvoldoende inkomen om zijn basisvoorzieningen te betalen. Hallucinante cijfers, maar de bittere realiteit.” Neem bij dit alles nog de huidige energie- en economische crisis en we weten het wel.

Christenen

Als christenen hebben we allemaal een mooie opdracht. In de Willibrordvertaling van 2012 lezen we bij Lucas (14, 12-14): “Wanneer u ‘middags of ’s avonds een feestmaal geeft, roep dan niet uw vrienden bij elkaar, of uw broers, of uw andere familie, of rijke buren. Die zouden u op hun beurt uitnodigen, om iets terug te doen. Nodig liever, als u een feest aanricht, armen uit, gebrekkigen, kreupelen en blinden. Wat een geluk voor u, dat zij er niets tegenover kunnen stellen. Want het zal u teruggegeven worden bij de opstanding van de rechtvaardigen.” Bovendien weten we ook: “Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft.” Laat ons dan ook met vele kleine initiatieven (blijven) strijden tegen armoede. Zodat niemand nog met honger naar bed zou moeten.

Luc De Donder

Zoeken

Dekenaal nieuws