Achiel
6 januari, het is Driekoningen!
Tijdens dit katholieke feest wordt herdacht dat de wijzen uit het oosten naar de stal kwamen waar Jezus werd geboren. Maar wie waren zij eigenlijk? En waarom brachten ze goud, wierook en mirre mee?

Drie wijzen reizen vlak na de geboorte van Jezus naar Bethlehem ‘omdat ze een ster hebben zien opgaan’. Ze worden bij koning Herodes ontboden en krijgen het verzoek om de geboorte van Jezus te onderzoeken. Daarop volgen ze de ster die ze naar Bethlehem leidt waar Jezus is geboren in een stal. Eenmaal aangekomen geven ze hem geschenken en besluiten ze niet naar Herodes terug te keren.

De wijzen Caspar, Melchior en Balthasar hebben ieder een eigen afkomst. Caspar was een jonge blanke man, die afkomstig was uit India. Melchior komt uit Perzië en was van middelbare leeftijd. Balthasar heeft een donkere huidskleur en wordt vaak weergegeven als een wat oudere man die afkomstig zou zijn uit Babylon. De verscheidene afkomst en uiterlijkheden van de drie wijzen symboliseren dat de hele wereld eer betuigt aan de pasgeboren zoon van God. De ster hoog aan de hemel is een symbool voor het goddelijke. De koningen hadden het geloof dat ze door de ster te volgen ‘de verlosser’ zouden vinden. Volgens de symboliek volgen gelovigen het licht van God om bij hem te zijn, zoals de ster aan de hemel en zo is het bezoek van de Drie Koningen het begin van het geloof in Jezus Christus.

De drie Wijzen hadden geschenken meegebracht: goud, wierook en mirre. Deze geschenken moeten vooral symbolisch worden bekeken.

  • De eerste Wijze geeft goud, een vorstelijk geschenk. Het goud staat voor het materiële, zonder geld kunnen we immers niet leven.
  • Het tweede geschenk dat de Wijzen hadden meegenomen was wierook. In de tijd van Jezus werd er in de tempel iedere dag wierook gebruikt. Wij kennen ook de wierookstokjes die lekker ruiken. De rook van de wierook kringelt omhoog, naar de hemel, naar God. Dat verklaart de diepere betekenis van wierook: in een goede reuk staan, in de smaak vallen, vertrouwen uitstralen: een goddelijk geschenk.
  • Er is dan nog het derde geschenk: mirre. Mirre wordt gebruikt in olie. Vroeger werden koningen gezalfd met olie. Ook profeten werden gezalfd. Zo wordt de verheerlijking van Jezus aangetoond, de voorspelling dat Hij een groot profeet zal worden.

Deze drie geschenken horen bij elkaar: genieten, vertrouwen en leven als een goed en wijs mens.

Geschenken geven doen wij meestal bij een speciale gelegenheidDe ‘dagelijkse geschenken’ – dat wat wij in stilte voor elkaar doen – krijgen meestal weinig of geen aandacht: bijvoorbeeld de stille aanwezigheid van mama die kookt en ondertussen beschikbaar is voor een babbeltje, papa die helpt bij het huiswerk, het zonnige humeur van broertje of zusje dat aanstekelijk werkt, de tiener die erop let niet te veel te laten rondslingeren, oma die soep brengt of driekoningentaart bakt, je vriend(in) die een sms’je stuurt, de juf of meester die je van alles leert…, enzovoort.

Zoeken

Dekenaal nieuws