Vader
‘een man om lief te hebben, om op te bouwen
een vader om fier op te zijn, om van te houden
een vriend om mee te lachen, om op te lijken
een grote meneer, om echt naar op te kijken’

Er zijn voor je kind.

Zondag 13 juni is het zover. Je kind geeft je een geknutseld cadeautje, een zelfgesmeerde boterham met confituur, een knuffel, een zoen, een tekening of een zelfgemaakt gedichtje. En een uurtje uitslaaptijd, tot je zoon of dochter niet meer kan wachten en het echt tijd is om papa wakker te maken. Dagenlang verheugt je kind zich al op deze zondagochtend. Knutselen op school, een cadeautje kopen, met mama alles stiekem verstoppen in huis: daar kruipt tijd en energie in!

En kijk dan eens door de ogen van je enthousiaste kind naar jezelf. Je kind geeft jou de vaderrol. Zonder je kind was je geen vader geweest. Je kind is je spiegel. Het geeft je de kans om de dingen niet zo serieus te nemen, te genieten en te ontdekken. Als vader ben je gewend om er voor je kind te zijn, het te beschermen. Het te durven loslaten vanuit een stevig vasthouden en te zorgen voor een veilige thuishaven, waar je kind naartoe kan als het in een storm terecht komt. Je wilt het goed doen, to do-lijstjes afwerken, tastbare resultaten boeken. Dat is zo vanzelfsprekend dat je er eigenlijk nauwelijks bij stil staat. Behalve misschien vandaag dan. Je kind wil je iets geven, heel graag zelfs en onvoorwaardelijk. Voor al het gewone en buitengewone van elke dag. Zeg dan niet “Dat had je niet moeten doen!” aan je kind. Je doet het daarmee onbewust tekort. Laat alles wat je kind in petto heeft, binnenkomen. Ook de verlegen blik en een nuchtere “Bedankt, pa!” van je puber. Je bent de beste vader voor je kind. Geniet van deze dag! Een dag van eens niet te geven maar van te ontvangen. En dat zijn wij, vaders, niet gewoon.

Jeroen D.J.

Waar komt Vaderdag vandaan?

Net als Moederdag vond ook Vaderdag zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Naar verluidt stond aan de wieg ervan een zekere Sonora Smart Dodd uit Washington. Ze werd opgevoed door haar vader William Jackson Smart - een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog - nadat haar moeder gestorven was bij de geboorte van het zesde kind. Hij hertrouwde nooit en voedde zijn zes kinderen alleen op. In haar ogen was hij dan ook een moedige, onbaatzuchtige en liefdevolle vader. Toen ze zelf volwassen was, realiseerde Sonora zich hoe zwaar dit alles voor hem moest geweest zijn. Daarom wou ze haar vaders kracht en doorzettingsvermogen onder de aandacht brengen. Tegelijkertijd wilde ze aangeven dat vaders zich meer met de opvoeding van hun kinderen moesten bezighouden. De eerste Vaderdag werd gevierd op 19 juni 1910. In die maand was de vader van Sonora geboren. De toenmalige Amerikaanse president was het eens met mevrouw Dodd en riep de bevolking op om voortaan vaders eer te betuigen op een nationaal gekozen dag. Het duurde evenwel tot 1972 voor er een presidentiële verklaring werd ondertekend waarin de derde zondag van juni uitgeroepen werd tot nationale Vaderdag. Vele landen hebben het idee van Vaderdag uit de Verenigde Staten overgenomen. Een dag om de eigen vader én alle vaderfiguren te eren: stiefvader, plusvader, schoonvader, pleegvader, grootvader, overgrootvader… Niet overal wordt Vaderdag op de derde zondag in juni gevierd. In het merendeel van België viert men dit een week eerder, namelijk op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen wordt Vaderdag gevierd op 19 maart, feestdag van Sint-Jozef.

Tien dingen die vader ons leerde:

1. Rechtlijnig zijn.

2. Moeders wil is wet.

3. Praktisch nadenken.

4. Respect voor andermans werk.

5. Je gedacht zeggen.

6. Leren loslaten en vertrouwen.

7. Alles doen voor het gezin.

8. Met hard werken bereik je veel.

9. Een voorbeeld zijn met gebreken.

10.Geloven in de Schepping.

Mijn papa kan alles!

Er was eens een jongetje en dat mocht met zijn vader mee naar de zonsondergang gaan kijken. En toen de zon helemaal onder was en zij nog wat stilletjes naast elkaar zaten, zei dat jongetje opeens: “Papa, doe dat nog eens!”

Agnes D.M.

 

Zoeken

Dekenaal nieuws