pasen 22
Naamopgave en kruisoplegging kandidaat-vormelingen en Goede week.

Naamopgave en kruisoplegging kandidaat-vormelingen

Tijdens de feestelijke eucharistieviering op Palmzondag hebben Ilano en Jesco hun naam uitgesproken omdat het hun wens is gevormd te worden met de belofte een goed christen te zijn. Zij ontvingen uit de handen van de pastoor, een door hemzelf vervaardigd houten kruisje, als blijvende herinnering aan hun keuze voor Jezus! Getuigen hiervan waren ook de catechisten, hun familie en heel veel parochianen, die deze belangrijke stap van beide jongens op een hartelijk applaus onthaalden. Op 7 mei as. om 16.00 u. zullen Ilano en onze jongste misdienaar, Jesco, het H. Vormsel ontvangen samen met hun collega’s van Baasrode in de St.- Ursmaruskerk.

Altijd een beetje Goede Week

Bij het betreden van de St.-Gertrudiskerk gaat onze aandacht onmiddellijk naar het koor waar het levensgrote notelaren kruisbeeld en stenen altaar met bas-reliëf waarin  de voetwassing tijdens  het ‘Laatste Avondmaal’ gebeiteld is. Beide kunstwerken van pastoor Valery Stuyver (1916 – 1995) verenigen de symboliek van Witte Donderdag en Goede Vrijdag. 

Witte Donderdag is samen met de festiviteiten van Sacramentsdag en Hemelvaart, de eerste van de drie belangrijke donderdagen van het jaar. Met het Laatste Avondmaal stelt Jezus de eucharistie en het priesterschap in. In het tafereel op het altaar zien wij Jezus die de voeten wast van zijn apostelen, symbool van Zijn dienstbaarheid en liefde. Hierdoor wordt ons duidelijk gemaakt dat Christus niet gekomen is om gediend te worden maar om te dienen. Het grote thema van Witte Donderdag is naastenliefde, om de liefde van Christus te imiteren worden wij aangespoord broederlijk te delen. Als God ons zozeer heeft liefgehad, dat hij zijn enige Zoon in de wereld gezonden heeft om ons het leven te brengen, dan moeten ook wij elkaar lief hebben! 

Bij de lofzang in de viering luidt Pierre de torenklok, zo hard hij kan en doen de misdienaars in het hoogkoor alle bellen rinkelen. Wij vieren de H. Mis, zoals Jezus het heeft opgedragen. Aan het einde van de viering vereren wij het H. Sacrament waarna Het veilig wordt opgeborgen om het nadien stil te maken en in gedachten mee met Jezus te bidden in de Hof van Olijven.

Goede Vrijdag: Omdat Jezus bezweken is aan het kruis en geen pijn hem bespaard bleef  bidden wij voor alle mensen, en nu vooral voor de mensen in Oekraïne die naar geest en/of lichaam lijden en vergaan van pijn en angst. Met een deel van de collectes  in de kerk steunt Vlassenbroek ook Oekraïense vluchtelingen.

O God laat Uw naam een licht zijn in het donker van het lijden, geef dat mensen in de buurt zijn die door hun nabijheid Uw naam vertalen.

O God laat Uw Zoon leven onder de mensen als een bron van vrede en vrijheid, geef dat Zijn offer ons bezielt om te leven als een mens naar Uw beeld, in liefde die mededeelzaam is, in blijdschap die aanstekelijk werkt, totdat Zijn overwinning openbaar wordt aan heel Uw schepping. – W.R. van der Zee

Rond het uur dat Jezus de geest geeft staan wij in de St.- Gertrudiskerk stil bij de verschillende momenten van Zijn lijdensweg. Wij nemen als leidraad  De weg van het kruis door de Vlaamse pastor Filip Zutterman, die op een eigentijdse wijze de prachtig geschilderde kruisweg van de Duitse priester-kunstenaar Sieger Köder met veelzeggende teksten aanvult. De verschillende staties, de gebeden en bezingingen worden afwisselend door de pastoor, de lector en alle aanwezigen samen, gelezen

 

Zoeken

Dekenaal nieuws