Damiaan 2023
Damiaan in actie

Ieder mens heeft recht op een waardig leven en de best mogelijke gezondheid. Sinds 1964 helpt Damiaanactie mensen die lijden aan lepra, tuberculose en andere infectieziektes. Het zijn ziektes die vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen treffen en die enorm veel slachtoffers eisen. Elk jaar krijgen zo’n 200 000 mensen wereldwijd lepra. Jaarlijks ontwikkelen 10 miljoen mensen tbc en sterven er 1,4 miljoen mensen aan deze ziekte. Met behandeling kunnen echter deze ziektes genezen worden. Helaas hebben nog te veel mensen geen toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg. Hier komt Damiaanactie concreet in actie. Zij bestrijdt de infectieziektes in 14 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. In Brussel worden dan weer daklozen behandeld die aan tuberculose lijden. Ook vandaag blijft achter de werking van Damiaanactie de figuur van Pater Damiaan de grootste inspiratiebron.

Geef iemand een nieuw leven

Twee jaar geleden kreeg de nu vijftienjarige Armane uit de Comoren te horen dat hij lepra had. Enkele weken later werd bij zijn jongere zusjes ook lepra vastgesteld. Elke dag krijgen tientallen kinderen de boodschap te horen: ‘Je hebt lepra’. Vanaf dat moment kan het twee richtingen uitgaan: je geraakt geïsoleerd want niemand wil nog voor je zorgen. Iedereen is immers bang van deze besmettelijke ziekte. Als de ziekte dan ongenadig toeslaat, geraak je verminkt en gehandicapt voor het verdere leven. Of je hebt geluk en je wordt tijdig opgespoord door de mensen van Damiaanactie. Vanaf dan begint je nieuwe leven: je krijgt een maandenlange behandeling en uiteindelijk genees je. Zo kon Armane naar school blijven gaan om een diploma te kunnen behalen.

Blijven gaan

Dit jaar wordt de Damiaanmaand januari, met als hoogtepunt het weekend van 27, 28 en 29 januari, heel bijzonder. De campagne bouwt verder op die van vorig jaar: nml. Nooit opgeven net zoals Pater Damiaan. Juist die volharding is het belangrijkste kenmerk van Damiaanactie. Damiaanactie blijft ervoor gaan. Blijven gaan zal dit jaar heel erg nodig zijn. Want nooit eerder werd onze  wereld in de recente tijd zo door elkaar geschud door de klimaatproblematiek,  de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende energiecrisis.

Waarschijnlijk zal het dit jaar moeilijker zijn om mensen te overtuigen om Damiaanactie te steunen. De vrijwilligers van Damiaanactie willen er daarom vastberaden en vol goede moed meer dan ooit voor gaan. Om kinderen zoals Armane en zijn zusjes een nieuw leven te geven, moeten we immers samen blijven vechten tegen vreselijke ziektes. Dus daarom een warme oproep: blijf geven!

 

Hoe kan ik helpen?

Dit jaar zal de fysieke verkoop aan de grootwarenhuizen en kerken in Buggenhout, Dendermonde en Lebbeke (na coronajaren) opnieuw doorgaan.

De stiftjes van Damiaanactie (€8,5) en de knuffelsleutelhangers (€7) hoeven we jullie niet meer voor te stellen. Sinds twee jaar kan je bij de Damiaanactie ook een paar leuke warme kousen (€10) kopen. Dit kan een tof cadeautje zijn. Nieuw in het assortiment is het Pater Damiaan-bier (blond bier 8%).  Het geschenkenpakket bevat een degustatieglas en vier flesjes Pater Damiaan-bier (20€). Wie interesse heeft voor een van deze zaken of graag meer info wil, mag gerust contact opnemen via mail laurensdeconinck@yahoo.com of telefonisch 0476654881.

Dank aan allen die Damiaanactie een groot hart toedragen!

Laurens De Coninck

Zoeken

Dekenaal nieuws