Hoop brengt leven
Jezus spreekt in het evangelie over schrikwekkende dingen die mens en wereld overkomen. In de tijd dat Marcus zijn evangelie schrijft denkt hij ongetwijfeld aan de oorlog met de Romeinen die uitliep op de verwoesting van de tempel van Jeruzalem, over de vele doden en krijgsgevangenen die als slaven naar Rome werden gevoerd.

De verschrikkelijke vervolging van de christenen omdat zij Jezus als zoon van God aanbaden en niet de Romeinse keizer. Aan de natuurrampen die hen troffen en het vele leed dat mensen werd aangedaan. Het leek wel het einde van de wereld. Daarbij bleef bij christenen toen ook de droom over Gods koningschap in deze wereld, waar Jezus over sprak.

Het lijkt allemaal een beetje op de vrees die mensen vandaag kennen. De vervolging en marteldood van zovele christenen (en andere gelovigen) in deze wereld. Onze christelijke cultuur die verdwijnt of minstens op vele plaatsen en terreinen uit de samenleving gebannen wordt. Kerk en geloof dat belachelijk gemaakt wordt en benadeeld. Zoveel liefdeloosheid en onrecht. Zoveel haat en oorlog, natuurrampen ten gevolge van de klimaatverandering door ons zorgeloos omspringen met de aarde, de covid-pandemie die zovele zieken en doden eist. Het lijkt voor tal van mensen het einde van onze beschaving en van de wereld.

Het zal er op aankomen dat wij als gelovigen stand houden. Blijven hopen dat na al die verschrikkingen er een nieuwe toekomst doorbreekt waar Gods droom over ons leven en over zijn schepping een werkelijkheid wordt. ‘Mijn woord zal niet voorbijgaan’. Dat geloof is ons houvast! ‘Zon en maan en sterren zullen verduisteren en uit de hemel vallen’, zo lezen we in het evangelie. Ze waren in die tijd de afgoden die men aanbad. Ze zullen vallen. Alleen de ware God, de Schepper en Voltooier, de grote LIEFDE, blijft overeind en zal ons naar het ware leven en echte geluk voeren. Mensen zullen bevrijd worden van de verdrukking, wie reeds gestorven is zal weer opstaan en alle rechtvaardigen zullen stralen als de sterren aan de hemel. Het is dus een boodschap van Hoop, van Leven. Eenmaal zal Gods liefde heersen en zal het ware leven het halen op al wat ten dode is. Angst wordt omgebogen tot hoop. Laten wij dan in onze zorg voor elkaar en in onze levenswijze daarvan getuigen. Omdat Jezus ons in het evangelie een nieuwe toekomst aankondigt. Wees dus niet bang!

Pastoor Paul

 

Zoeken

Dekenaal nieuws