EERSTE ADVENTSZONDAG
Er klinken onheilspellende woorden in het evangelie van vandaag. Ze geven iets weer van het onheil dat mensen van alle tijden treft, ook van onze tijd en onze wereld. En toch mogen wij er de moed niet bij verliezen. “De nacht loopt ten einde de dag komt naderbij” is de boodschap die ons tijdens deze adventszondagen wordt meegegeven. Vandaag beginnen wij aan een nieuw kerkelijk jaar. Wij bereiden ons dus voor op de geboorte van Jezus, de komst van de Heer, als God en mens in deze wereld en in ons midden. God die als een mini-mensje, zo kwetsbaar en eenvoudig, Licht breng in ons duistere bestaan. Met Kerstmis beginnen de dagen weer te lengen, groeit het licht. Het is er vandaag al een beetje in de eerste adventskaars die wij doen branden.

De apostel Paulus roept ons dan ook op om ons te keren naar het licht en dat licht uit te dragen om ons heen, door het goede dat wij doen, door de liefde die wij uitstralen, door de vrede die wij delen. Of negatief uitgedrukt door de nijd en de afgunst die wij vermijden, door de liefdeloosheid en de onvrede die wij uit ons leven willen bannen, door alles weg te werken dat mensen niet écht gelukkig maakt.

In alle duisternis is een vonkje vuur, een sprankeltje licht al genoeg om de duisternis te verdrijven. Dat wil Jezus voor ons zijn. Zijn Blijde Boodschap leidt ons van duisternis naar licht. Of om het met de woorden van de profeet Jesaja te zeggen: laat ons wandelen in het Licht van de Heer.

Een oproep om waakzaam te zijn en alert rond wat er allemaal gebeurt. Dat wij niet onverschillig en onraakbaar stil blijven bij de gang van zaken. De Blijde Boodschap die Jezus ons bracht moedigt ons aan om zorg te dragen voor het welzijn van iedere medemens en voor de schepping die aan onze zorg is toevertrouwd. Val niet in slaap maar laat Gods droom over deze wereld en zijn mensen een prikkel zijn om het goede en de vrede te realiseren.

Zo kunnen wij een licht zijn voor anderen die op zoek zijn het ware geluk en de diepste zin van hun leven. Bevrijd van de doolhof die hun leven kan zijn. De nacht loopt ten einde … de dag komt naderbij. Zijn Licht verdrijft onze duisternis.

Pastoor Paul

 

Zoeken

Dekenaal nieuws