Een hemelse droom …
Wat kan een hemel nog betekenen in deze geseculariseerde en aards gerichte kijk van een van het geloof vervreemde mens. ‘Hemel’ was een oude gelovige droom van hoop en verlangen op een andere en nieuwe wereld. Hemel is echter voor de moderne mens herleid tot een geluksgevoel bij de mooie momenten die een mens mag ervaren.

Bij het afscheid van zijn geliefde wordt zo dikwijls teruggekeken naar de intense levensmomenten van vroeger. Momenten van genieten en samenzijn, van reisjes en feesten, van verjaardagen en heerlijke dagen. Bij het sterven neemt dit alles een einde en is er zoveel verdriet om wat bij de dood een einde kent. Gelovigen echter kijken niet alleen naar het verleden, maar spreken biddend en hopend hun verlangen uit naar een nieuwe toekomst. De dood is niet de grote spelbreker van ons menselijk geluk, maar de weliswaar pijnlijke overgang, de barensweeën, voor een nieuw leven. Dat is ons geloof! Eén is ons op die weg voorgegaan: de mens Jezus.

Dat vieren wij op feestelijke wijze op O.L. Heer Hemelvaart. 40 dagen, een lange periode met andere woorden, na het paasgebeuren. Ook de leerlingen hadden een hele periode nodig om die boodschap te vatten. De mannen in witte gewaden brachten aan de apostelen deze boodschap: ‘Mannen van Galilea, wat staat ge naar de hemel te kijken?’ Zij worden naar Galilea gezonden, hun plek van afkomst, om hem daar te ontmoeten; midden in het dagelijkse leven. Zij hadden nog zoveel verdriet, en ze bleven bij het koesteren van wat zij in het verleden en vooral die laatste dagen met Hem hadden beleefd.

Wij kennen nu een ander wereldbeeld. Niet het beeld van de hemel ’boven’ en de ‘hel ‘onder’. Hemel is voor ons de plek waar God is, waar het goddelijke licht schijnt en Zijn liefde tastbaar is. Als wij nu belijden dat Jezus ten hemel is opgevaren dan belijden wij daarmee dat Hij het aardse bestaan en de dood heeft overwonnen en nu bij God is. Dat Hij is thuisgekomen op zijn definitieve bestemming. Niet in de nietigheid, maar in Gods eeuwigheid. Daar waar Hij de vervulling vindt van zijn diepste verlangen, voor eeuwig te leven bij de Bron van Liefde. Het hemelvaartverhaal is zo een bevestiging van de verrijzenis, van de opstanding ten leven, van Pasen. Wij hoeven dus niet te blijven stilstaan bij het verdriet omwille van het verleden dat wij missen, maar mogen doorheen de wolken van dit verdriet en bestaan kijken naar een Licht dat eeuwig is.

Dat geloof, vervreemdt ons niet van deze wereld en dit leven. Integendeel, juist omdat ons leven een eeuwigheidsbestemming heeft krijgen wij de motivatie om die Godsboodschap meer en meer tastbaar te maken in het leven van elke dag. Zoals de leerlingen worden ook wij uitgenodigd om naar ons ‘Galilea’, naar ons leven van elke dag te gaan. Om juist daar die goddelijke liefde tastbaar te maken om ons heen. Want onze wereld is verre van ideaal. Er is zoveel oorlog en verdriet, zoveel onrecht en pijn. Er zijn vandaag miljoenen en miljoenen mensen die uitkijken naar die boodschap van Liefde die Jezus bracht, die uitzien naar een wereld die menswaardig, ja een beetje meer ‘goddelijk’ is. Dat is onze zending als volgelingen van Jezus.

Daarom schreef paus Leo XIII, de mooie encycliek, ‘Rerum Novarum’ en werd die uitgegeven op Hemelvaartsdag 1891. Een indringende oproep om, zoals in de boodschap van de profeten en van Jezus te horen is, samen te bouwen aan een rechtvaardige en vredevolle wereld. Het is de basis geworden van de christelijke sociale moraal. De zorg voor de mens, als kind van God, staat er centraal. Vele sociale voorvechters, uit de christelijke sociale bewegingen en vele profetische figuren hebben zich steeds opnieuw aan deze encycliek en de daaropvolgende sociale encyclieken geïnspireerd om Gods droom: ‘Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’ zichtbaar en tastbaar te maken.

Die ‘hemel Gods’ is geen vlucht uit de aardse werkelijkheid, integendeel, hij is een visioen om samen op weg te gaan en zoals Jezus om te zien naar het leven van iedere mens! Want het leven van elke mens is heilig en heeft een bestemming: eenmaal delen in die goddelijke liefde op aarde én ook eens in de hemel, bij God, de Bron van Liefde dus.

Wij wensen u een zalige hoogdag!

Pastoor Paul

Zoeken

Dekenaal nieuws