F2303a02
De komende zondagen zullen wij het Evangelie van Lucas beluisteren. Maar vooraf starten wij de komende zondag nog met een Evangeliewoord van Johannes: het verhaal van de Bruiloft van Kana.

Jezus en zijn vrienden waren uitgenodigd naar een Bruiloftsfeest. Ook zijn moeder, Maria, was er als genodigde. Het feest liep vroegtijdig ten einde door een tekort aan wijn. Wijn staat immers symbool voor feest en vreugde. Met andere woorden: de feestvreugde was er verdwenen. Als een bezorgde moeder wendt Maria zich tot Jezus om aan die nood te verhelpen. Waarop Jezus antwoordt dat het uur van Gods bruiloftsfeest nog niet is aangebroken. De bruiloft staat symbool voor het Rijk Gods dat in deze wereld komt en waartoe wij allen uitgenodigd worden. Maria gaat naar de dienaren en zegt hen: ‘Doe maar wat Hij (Jezus) u zeggen zal’.

De dienaren moesten de kruiken vullen met ‘water’. Ze moesten dus hun levenskruiken vullen met het eenvoudigste wat er is; zo eenvoudig als water is: goedheid, zuiverheid, liefde, barmhartigheid, eerlijkheid, … Deze waarden maken het leven tot een feest. Vandaag schenkt Maria ons dezelfde boodschap: ‘Doe maar wat hij u zeggen zal’. Moge uw leven vervuld zijn van goedheid en vrede, liefde en gerechtigheid. Dan wordt het leven een feest en brengen wij het Rijk Gods naderbij. Zoek het niet in spectaculaire gebeurtenissen maar in het eenvoudig liefdevol en zorgzaam omgaan met elkaar. Want onze samenleving en ons geluk verwateren zo gemakkelijk in ‘kick-momenten’ die ons wel even verblijden maar geen blijvend geluk schenken. Christenen worden uitgenodigd om naar Jezus’ voorbeeld in alle eenvoud, van het leven met elkaar een feest te maken. De levenskruiken van de moderne mens zijn zo dikwijls leeg. Zij hebben soms zo weinig te bieden, waardoor de zinloosheid het bestaan, hun leven teistert. Maar weet, door Gods Liefde toe te laten in ons leven, verandert de leegte in volheid. Dan delen wij ten volle in zijn Liefde en zijn wij ook bij machte die goddelijke liefde door te geven aan elkaar. Want de mens leeft niet alleen van voedsel en materiële basisbehoeften, hij heeft evenzeer nood aan geestelijk voedsel. Dit aan de mensheid schenken is onze grote zending en opdracht. Maria, Jezus’ moeder, geeft ons deze opdracht: “Doe maar wat Hij u zeggen zal’.

Inderdaad, wij kunnen veel meemaken in ons leven. Het berooft ons zo dikwijls van het nodige enthousiasme. Paniek en angst kunnen ons diep treffen en alles lijkt ons dan zinloos. Maar wie zich echter verenigen rond de Liefde die Jezus ons bracht, kunnen van het leven een feest maken, de voorafspiegeling van Gods Bruiloftsmaal! Wie zich laat vervullen van Gods Liefde kan wonderen verrichten in deze wereld. Die God van Liefde nodigt ons gelovigen uit om aan die droom mee te werken.

Op 18 januari start de Week van de eenheid. Als leden van de verschillende geloofsgemeenschappen worden wij uitgenodigd om samen na te denken over en te bidden voor de eenheid onder alle volgelingen van Christus. De tekst van de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen, werd dit jaar gekozen door de christenen van het Midden-Oosten, met als thema: ’Licht in het duister’.

Zoals de wijzen uit het oosten willen wij ons allen laten leiden door het Licht dat Jezus bracht, en dat Jezus is. Als wij allen op weg gaan in de richting van het Licht, dan zullen wij elkaar vinden. Midden de vele beproevingen die wij wereldwijd meemaken en de zovele duistere en droeve momenten die ons bestaan tekenen, hunkeren wij met zijn allen naar een licht dat ons de weg wijst naar de Verlosser en ons wil helpen om elke duisternis samen te overwinnen.

De economische crisis, het falen van politieke en sociale structuren om de zwaksten en de meest kwetsbare mensen te beschermen, hebben voldoende de nood onderstreept aan een licht dat de duisternis in deze wereld verdrijft. In het evangelie horen we Jezus zeggen: ‘De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd en gezonden om aan armen het goede nieuws te brengen, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen.‘ Gelovigen worden immers opgeroepen om in navolging van Jezus hetzelfde te doen. (“Doe maar wat hij u zeggen zal”, zei Maria). Ons geloof, onze inzet, onze gebeden zullen ons verenigen en de eenheid van alle christenen zichtbaar maken en meehelpen om Gods droom tot werkelijkheid te maken, opdat allen één zijn. Een lichtend getuigenis voor een nieuwe wereld waar Gods Liefde ons samenbrengt.

Pastoor Paul

 

Zoeken

Dekenaal nieuws