Brief van Pastoor De Craene 24-06-2020

VAKANTIETIJD …. GASTVRIJHEID...

De vakantietijd is en blijft een bijzondere tijd waar wij allen naar uitzien. Sommigen beweren dat de vakantietijd dit jaar moet ingekort worden of zelfs afgeschaft omdat vele jongeren en zij die werken al voor lange tijd huisarrest hadden door de coronacrisis. Of ze beweren dat het land nu bijzondere nood heeft aan veel mensen die zich inzetten om de economische gevolgen van de pandemie weg te werken. Onjuist! Wij hebben drie maanden vol spanningen gekend. Zowel kinderen en studenten, als vele ouders, die hun kinderen moesten begeleiden bij de lessen via internet en die dikwijls zelf thuiswerk moesten verrichten. Velen moesten hun gezonde ontspanning inleveren. Het gezin werd op diverse terreinen overvraagd. Ze hebben het dan ook schitterend gedaan. Dat wil niet zeggen dat het allemaal vanzelfsprekend was en gemakkelijk verliep. Gun ze nu a.u.b een periode van ontspanning, van eenvoudig bij elkaar zijn, van genieten van het mooie van het leven, van de natuur, van hun geliefde hobby’s, van een uitstapje of een reis… Ook al zullen er misschien nog een aantal beperkingen worden opgelegd en zal niet alles naar wens verlopen.

Tijdens de vakantietijd ontmoeten wij veel nieuwe gezichten. Hopelijk komen er terug duizenden bezoekers naar ons land. Ontelbaar veel landgenoten verkennen andere volkeren en horizonten. De gastvrijheid, de wijze waarop wij daarbij elkaar begroeten en ontmoeten is van uitzonderlijk belang voor het slagen van een vakantie.

Er bestaat een mooie joodse legende geïnspireerd op een Schriftverhaal over Abraham: het Schriftverhaal over de drie vreemdelingen bij de eik van Mamre. Na de ontmoeting met de drie vreemdelingen rolt Abraham alle tentzeilen van zijn huistent tot boven open om voortaan te leven ‘met open deuren’. Er waren ineens vier ingangen aan de tent. Abraham organiseerde vanaf dat moment de ingangen van zijn tent op zulke manier dat een bezoeker altijd rechtdoor kon stappen, om het even van welke zijde hij kwam. De plaats bij de eik van Mamre is vanaf dat moment een waarachtig kruispunt van wegen geworden, zegt het verhaal, een plaats van ontmoeting, van verbinding en verbond. Iedereen kon even op adem komen in die gastvrije tent van Abraham en Sara om van daaruit een nieuwe toekomst tegemoet te gaan.

Ook in deze vakantietijd zijn ontelbaar velen op weg, op zoek naar wat rust, vriendschap, verbondenheid, cultuur, nieuwe mensen, mooie natuur en levensvreugde. Zijn zij welkom in onze ‘huistent’? Bieden ook wij wat warmte en genegenheid, hartelijk onthaal en het beste van onszelf, of staan wij eerder weigerachtig tegenover wie ons onbekend is, wie een andere huidskleur, taal, of gelaatskleur heeft? Hopelijk mogen wij elkaar verrijken met onze gastvrijheid, eigen aan iedere cultuur en gewoonten.

Gastvrijheid heeft alles vandoen met ontvankelijkheid, openheid en gemoedelijkheid. Een bezoeker ontvang je met respect en waardering. Je schenkt hem je volle aandacht en een hartelijke thuis… een gevoel van welkom. Laten wij dan aan anderen schenken wat wij zelf ook zo graag hebben. Dan wordt het een andere wereld… een gastvrije wereld. Een wereld waar mensen elkaar op een heel open en verrassende wijze leren kennen en in elkaars levensvreugde delen. En daar waar het moet ook voor elkaar zorgen. De vakantie leert ons om het leven ook eens vanuit een andere bril te bekijken. Niet alleen de bril van winst en drukdoenerij ,maar ook vanuit de bril van het hart: de hartelijkheid, de verwondering en de dankbaarheid. Ook onze kerken moeten zo’n open huizen zijn waar iedereen van harte wordt ontvangen. Ik wens u allen schitterende vakantiedagen.

(wordt vervolgd)

Paul De Craene