Rerum Novarum Dendermonde

30/05/2019

OVER DE NAASTE, DOLFIJNEN EN PIZZA'S

Op de vooravond van Hemelvaart vieren de Dendermondse christelijke werknemersorganisaties elk jaar hun 'hoogfeest' van Rerum Novarum. De bestuursvrijwilligers van beweging.net, ACV, CM, KWB, Femma, Samana, Okra en Pasar verzamelden in de Onze-Lieve-Vrouwekerk voor een inspiratiemoment onder leiding van Deken Jo Mattheys. Die stelde de vraag "wie is mijn naaste?" en zocht het antwoord in de parabel van de Barmhartige Samaritaan maar evenzeer in de werking van de verschillende organisaties.

Na een groepsfoto met alle aanwezigen begon een gezellig vrijwilligersfeest in de Mariakring. Het culinaire gedeelte was Italiaans getint want er werden verse pizza's klaargemaakt. Er waren wel tien soorten en de pizza's smaakten heerlijk!

Tussendoor stond Deken Jo stil bij de vraag: wat kan de boodschap van Rerum Novarum (een pauselijke encycliek uit 1891) nog betekenen anno 2019? Hij legde het verband tussen het werk van de verenigingen en de nakende Ros Beiaardommegang: iedereen werkt naar zijn 'dofijnmoment' toe, namelijk het moment dat men boven water springt, in de aandacht komt. "De voorbereiding is daarbij minstens even belangrijk als het resultaat; de vriendschap en de samenhorigheid tussen mensen die een gezamenlijk doel voor ogen hebben is immers heel groot", aldus Deken Jo. Met deze link naar het Ros Beiaard wist hij zeker de aandacht van Piet Buyse en van de 62 aanwezigen te trekken.
Met dank aan Joost Pinnoo voor deze tekst.